La idea de muntar una exposició sobre el fanal o far del Llobregat sorgeix a partir de la maqueta que el veí de Bellvitge Fernando J. Olivera ha fet d'aquest emblemàtic patrimoni de la Marina hospitalenca.
Com que és un dels tres fars que encara funcionen a Catalunya i un dels més antics d'Espanya, el seu accés roman inaccessible en estar entre dipòsits inflamables de la Zona Franca de Barcelona.
El far del Llobregat, conegut popularment com “el fanal” i anteriorment com a “torre del cap del riu” es mereixia una exposició, per fer-la hem format una comissió en què han participat algunes persones a títol particular i entitats del barri com l'Associació de Veïns i Veïnes Independent de Bellvitge i la Fundació, hem comptat amb el suport del Centre d'Estudis de l'Hospitalet, la Biblioteca Bellvitge i del Centre Cultural Bellvitge-Gornal.
Roser Chillón ha fet un dibuix en aquarel·la del far a partir del qual ha fet el cartell.
Òmnium Cultural Sants-Montjuïc ha aportat l'auca de la Marina a la llum de fanal, un treball realitzat per Rosa Mas Martí a partir de la documentació recollida per Julio Baños.
Maria Àngels García-Carpintero ha recollit la història a partir de la qual la comissió ha escollit i adequat les frases a l'exposició visual.
Agraïm a tots la col·laboració i estem segurs que moltes més entitats haguessin participat si els haguéssim sol·licitat la seva ajuda. L'exposició és modesta, però volem arribar a molta gent, comptem amb tots i totes vosaltres per a la seva difusió.
Bellvitge, L’Hospitalet de Llobregat, juny 2023